Malá zkušenost s opravdovým domácím automatickým kompostérem Reencle, který snadno, rychle a chytře zpracuje zbytky jídla a kuchyňský odpad v naší domácnosti. Bez zápachu, tiše, automaticky 24 hodin denně. Zvládá všechny zbytky z přípravy i konzumace jídla, včetně masa, ryb, mléčných výrobků, vaječných skořápek, kávové sedliny, těstovin a pečiva. Co jíme my, sní i Reencle.

Trochu historie
Asi před 5 lety jsem na crowdfunding platformě Indiegogo narazil na německý projekt chytrého domácího kompostéru KALEA. Už jako prototyp to vypadalo moc zajímavě, KALEA používala zajímavé technologie pro zpracování domácího kuchyňského odpadu. Toho sice doma mnoho nemáme, ale zeleninové a ovocné zbytky, a také použitou kávovou sedlinu kompostujeme konvenčně, a v sezóně potom využíváme na našich zahradách.
Světe div se, ale náš crowdfunding odmítli s tím, že neplánují prodej ani podporu pro Českou republiku (!). To se mě při mých mnoha předchozích crowdfunding „nákupech“ ještě nestalo. A zvláště s našimi sousedy, těmi takřka za humny. Ale smířil jsem se s tím, že si nás asi spletli s Čečnou, a že si někdy KALEU pořídíme jako již finální výrobek, holt za plnou cenu.
COVID projekt v podstatě zastavil, později ho zastřešila firma Kärcher pod novým názvem SOILKIND. Prodej začal letos po 5ti letech vývoje, cena z původních 700 EUR skočila až na 37 tis. Kč. Jenže Soilkind/KALEA vlastně opravdový kompostér ani není, je to spíše velmi drahý, sofistikovaný výrobník sušené organické biomasy, nepoužívá žádné vlastní biologické mikroorganismy. Ale o tom později.
Nakonec jsem byl vlastně rád, že to tak dopadlo, a mezitím se na crowdfunding platformách objevily další podobné projekty. Malá hořkost a také jistá míra opatrnosti mě potom přibrzdila. A rozhodl jsem se počkat na nějaké vyzkoušené, možná i levnější řešení. A tím je teď takový domácí Game Changer REENCLE.
Co je REENCLE?
Reencle je plnohodnotný domácí elektrický kompostér velikosti malého odpadkového koše, zvládající celou škálu kuchyňského odpadu. A to včetně vlastní mikrobiologické technologie. Jestli je „chytrý“ posuďte sami, ale je to opravdu velmi chytré řešení, které vymysleli chytří inženýři v Jižní Koreji. Projekt nejdříve představily obě klíčové technologické crowdfunding platformy Indiegogo / Kickstarter. Pro zajímavost, Indiegogo financování Reencle bylo hotové během 1 hodiny 🙂

Jde o velmi elegantní zařízení, velmi kvalitně zpracované, a můžete si vybrat provedení v černé nebo bílé barvě. Dnes se již vyrábí 2 různě veliké modely, to zde popisované je menší provedení Prime. To lze vedle podlahy umístit asi i například na kuchyňskou linku. Existuje i větší, vyloženě podlahový model Gravity. Mimochodem letos Reencle Prime s přehledem zvítězil v testu odborného webu „The Spruce„ v konkurenci asi 25 dalších podobných kompostérů. The Spruce je jedním z celosvětově nejčtenějších webů zaměřených na praktické rady a inspiraci pro domácnost a zahradu.

Technologie kompostéru
Jednokomorový kompostér funguje podobně jako klasické anaerobní kompostování, ale přenesené k vám domů. A s pomocí chytrých technologií a aktivních mikroorganismů uvnitř kompostéru je proces kompostování zrychlený a zautomatizovaný, a bez nežádoucích projevů běžného venkovního kompostování. Bez zápachu a bez metanu, bez hmyzu a bez nepořádku. Žádná nutná obsluha, stroj je v podstatě bezúdržbový. Nemá žádné dálkové ovládání, ani aplikaci do vašeho smartphone, to opravdu není potřeba. Dokonale naplňuje pojem „user friendly“ zařízení do vaší domácnosti. Můžete ho umístit přímo ve vaší kuchyni nebo obýváku, jak je tichý a elegantní. A výsledkem je autentický aktivní kompost.
Uvnitř temperované pracovní komory kompostéru o objemu 13 litrů je velmi tichý (uvádí se pod 28 dB) míchací, rozmělňovací a provzdušňovací systém ve formě hřídele s lopatkami. A také vyhřívání, které udržuje teplotu na cca 50-60°C, a které příliš vlhký kompost vysouší. A celá řada senzorů. Například teploty, vlhkost, zápach i přiblížení – celý proces rozkladu a přeměny tak systém perfektně monitoruje a udržuje pod kontrolou.

Mikroorganismy ReencleMicrobe
Jakmile do kompostéru něco přidáte, což můžete kdykoliv, lopatky kompostéru zbytky automaticky rozmíchají a rozmělní, velmi efektivně a velmi tiše. Poté nastupuje vlastní aerobní kompostovací proces, jehož základem jsou již zmíněné mikroorganismy ReencleMicrobe. Tyto přirozeně se obnovující bakterie vytvářejí endospory, díky čemuž přežijí i v obdobích bez potravy. Mikroorganismy ReencleMicrobe výjimečně dobře rozkládají organické látky – od sacharidů a tuků až po bílkoviny – a přeměňují je na výživný kompost.
Zmínil jsem již několikrát, že kompostér pracuje bez zápachu, to mám opravdu osobně vyzkoušeno. Je to díky jeho 3-vrstvému filtračnímu systému, který je opravdu účinný. Srdcem filtrace je velký výkonný uhlíkový filtr, umístěný na zadní části kompostéru zvenčí, a který je velmi snadno vyměnitelný. Vydrží minimálně 1 rok provozu. Ke kompostéru dostanete od výrobce hned 2 tyto filtry, takže na 2 roky provozu máte vystaráno. Nic jiného se nemění ani nepřidává. Filtr neslouží pouze pro čištění vzduchu od zápachu, společně s řízenou ventilací vzduch dodává kompostéru i pro jeho anaerobní proces.
Ovládání
Kompostér má v horní částí dvojitý poklop, přičemž ten horní menší se otevírá automaticky pohybovým senzorem, nebo tlačítkem na ovládacím panelu. Podobně jako u automatických odpadkových košů. Mimochodem jeden takový doma máme, a už dávno to nefunguje. Senzor se dá snadno deaktivovat, aby se dvířka s temperovaným prostorem neotevírala, pokud kolem kompostéru někde v kuchyni často chodíte. Potom lze kdykoliv použít otevření tlačítkem. Kdykoliv nasypete vaše zbytky, víko se za chvilku samo zavře, někdy příliš rychle. Ke krmení vašeho kompostéru je možné ho také manuálně otevřít celý. Je zde i tlačítko pro zapnutí a vypnutí kompostéru. A také tlačítka s LED signalizací provozu, která slouží pro kontrolu vysoušení a aktivní filtrace. Obojí lze manuálně zapnout, většinou vše ale kompostér řídí sám. Filtraci můžete ručně zapnout kdyby kompostér začal zapáchat – vysoušení slouží pro případ nějaké extrémní vlhkosti uvnitř kompostovacího prostoru. K oběma jevům by ale při správném provozu nemělo dojít.
Začínáme
Jak jsem již zmínil, přeměna zbytků potravin z vaší kuchyně na kompost trvá u Reencle typicky 24 hodin. Za tuto dobu se rozloží asi 90% vloženého odpadu. K tomu zásadně přispívá vlastní, již zmíněný pokročilý mikrobiální systém. Po rozbalení a uvádění kompostéru do provozu se do jeho komory nejdříve nasype aktivační náplň ReencleMicrobe™ : Compost Starter, která je součástí balení. Tento start-pack obsahuje zejména drobné peletky s mikrobiální kulturou bakterií rodu Baccilus, a také aktivní uhlí pro tvorbu kyslíku. Potom už jen přidáte trochu vody, kompostér zapnete, a tím se kompostování automaticky odstartuje.

Těchto prvních 24 hodin kompostér plně připraví k práci při výrobě vašeho vlastního domácího kompostu. Mimochodem, mikroorganismy se přirozeně obnovují – kompost se nikdy neodebírá úplně všechen. Výrobce uvádí, že kompostér lze nechat i dlouhodobě „odstavený“ (bakterie se dočasně přemění na spory), nicméně se doporučuje ho pravidelně lehce přikrmovat, aby se proces kompostování příliš nezpomalil.
Do Reencle Prime se toho vejde docela dost, záleží na množství vašeho potravinového odpadu. Ale u nás kompostér pojme zbytky jídla určitě na mnoho dnů, a nemusíme ho tak často vyprazdňovat. Při delší nepřítomnosti doma můžete kompostér nechat odpojený od elektrické sítě týden i déle bez obav.
A co všechno Reencle „sežere“?
Do kompostéru pravidelně přidáváte zbytky jídla a jiný kuchyňský odpad, denně max. 1.1 kg, prakticky tak 0.7 kg. Návod přístroje obsahuje přehledný seznam toho, co můžete a nemůžete kompostovat. Zpočátku začněte s menším množstvím vašich jídelních zbytků. Kompostér Reencle dokáže hravě zpracovat i to, co jiné podobné kompostéry nezvládají. Vedle běžných zbytků zeleniny (vč. slupek a kořenů), ovoce a vařených jídel, zvládá i ořechy a skořápky od vajec, kávovou sedlinu (lógr), nebo těstoviny a rýži. A také bílé pečivo a chléb. Efektivně ale rozloží i maso, uzeniny a ryby bez velkých kostí. A mléčné výrobky jako sýry. I papír. To není úplně obvyklé, většina komerčních kompostérů třeba maso nezvládne. Tomu právě pomáhají již zmíněné mikroorganismy. Jen pozor na velké pecky např. od broskví či avokáda, ty by mohly poškodit interní mechanismus rozmělňování. A třeba ta kávová sedlina, a vaječné skořápky jsou pro Reencle doslova hody.

První kompost
Jak jsem již zmínil, kompostovací cyklus trvá asi 24 hodin. Po této době je obvykle již první kompost hotov, hodně ale záleží na obsahu a množství dodaného materiálu. Vždy odebíráte jen část hotového kompostu – uvnitř nádoby najdete rysku s minimem kompostu, který musíte v kompostéru ponechat. Tento zbytek zabezpečí zachování a obnovu aktivních mikroorganismů.
Struktura finálního kompostu by měla být suchá, sypká a jemná, s hnědým zabarvením (foto), mě to hodně připomíná skoro něco jako instantní kakao. My kompost často ještě prosejeme hrubším sítem, a větší nerozmělněné kousky vrátíme zpět do kompostéru. Čerstvě vyrobený kompost se doporučuje smíchat 1:5 s nějakým půdním substrátem, a nechat minimálně 3-5 dní (Reencle uvádí ideálně až 5-8 týdnů ) dozrát před jeho prvním použitím.

Zkušenosti, PRO a PROTI…
Určitě bych vyzdvihnul velmi povedený, minimalistický a moderní design, a také praktické ovládání. Uvedení do provozu je opravdu velmi snadné a jednoduché i pro úplné začátečníky. Výborné je i to, že kdykoliv do kompostéru můžete něco přidat – u podobných kompostérů to obvykle není možné. A kdykoliv se také můžete podívat jak to uvnitř vypadá, a v jakém stavu kompost zrovna je. Z kompostéru neuniká žádný zápach, naopak se v jeho blízkosti line docela příjemná vůně.

Kompost již po 24 hodinách vypadá pěkně a bohatě, je lehounký, pěkně granulovaný, suchý s pěknou barvou a mírně zemitou vůní. Nic odpuzujícího a zapáchajícího jako u běžného kompostu. Proto jsme takové zařízení pořídili.
Bezpečnost – vždy jakmile kompostér otevřete, zabezpečení vždy kompostovací mechanismus okamžitě zastaví. Užitečná je i svítící LED čára uvnitř kompostéru, která označuje střední úroveň naplnění.
A Reencle je opravdu velmi tichý, není to reklama, v naší kuchyni o něm v podstatě nevíme. A také nijak nepřekáží. Pokud kompostér špatně zavřete, nebo se nemůže automatické víko uzavřít samo, akusticky vás na to rychle upozorní. Větší kousky potravinového odpadu se doporučuje vždy nakrájet na drobnější kousky pro rychlejší rozklad.

Jediné co malinko „vadí“ resp. spíše vadilo, je možná až příliš vysoká citlivost senzoru přiblížení pro automatické otevírání víka. Nachází se blízko podlahy, takže jsme při průchodu kolem kompostéru často zbytečně víko otevírali. Senzor lze ale jednoduše vypnout, a v místech, kde se kolem kompostéru nechodí, nepředstavuje žádný problém. A také bych možná přivítal nějaké silnější vnitřní osvětlení, to ale nijak moc nechybí.
Když jsme hotový kompost poprvé zkušebně přidali jako hnojivo do květináčů s chilli papričkami, do pár dní se v podstatě úplně vstřebal. Žena si také pochvaluje, že v podstatě nejsou žádné odpadky (max. 1x týdně). A to jsme již kompostovali i před tím v přenosném mechanickém kompostéru, který jsme pravidelně odváželi na zahradu našeho víkendového útočiště. Jen škoda, že nám teď zrovna končí zahradní sezóna. Přes zimu budeme kompost vyrábět „do foroty“, takže na jaře už nás čeká připravený a vyzrálý pro novou zahradní sezonu.
Spotřeba elektřiny
Kompostér Reencle Prime typicky spotřebuje asi 1.1 kWh denně (příkon asi 52W). To není moc, ani málo, a není to také jeho typická spotřeba. Kompostér má vlastní spánkový režim, do kterého přejde například když jste pár dní pryč. Skutečné náklady potom závisejí na ceně elektřiny, ale v Česku to vychází asi na 8–10 Kč denně podle vašeho tarifu.
Někteří uživatelé popisují, že Reencle ani nemají trvale spuštěný, a používají ho jen při vaření a úklidu po jídle. Denně ho zapínají na 2–4 hodiny, proces kompostování funguje bez problémů, a je to mnohem úspornější. Je to jistě zajímavý nápad pro nějakou chytrou zásuvku a domácí automatizaci, ještě to zkonzultuji s výrobcem, jestli to nějak nevadí těm bakteriím.
Za zásadní provozní náklad považuji hlavně elektřinu, vedle už zmíněné každoroční výměny hlavního uhlíkového filtru. Ten dnes vyjde asi na 990 Kč. A v diskuzích uživatelé (ti ještě z crowfundingu) zmiňují skoro 2-letý provoz se stále prvním filtrem z výroby, a bez jakéhokoliv zápachu. V balení kompostéru obsahuje 2 tyto filtry pro 2 roky provozu.
Ceny
A cena modelu Prime? Doporučená koncová cena výrobce na českém trhu kolem 14-15 tis. Kč, ale občas se dá pořídit v rámci různých akcí i levněji. Např. ALZA ho nedávno nabízela v akci za cca 13 tis. Kč.
Pokud to vnímáte jako velkou investici, záleží jen na nastavení vašeho myšlení. Ale každý kdo to s nakládání s odpady a potravinami myslí vážně, na to jistě přijde. A nejde jen o snížení vlastní uhlíkové stopy, pomůžete i své zahradě, trávníku, domácím rostlinám a stromům. A také své popelnici.
Pokud jste článek dočetli až sem, a zaujal vás, budu moc rád za hodnocení na konci. Komentáře či otázky vítáme. Vše rád zodpovím. Pro pokročilé dotazy či spolupráci použijte náš kontaktní formulář.